Λογοτεχνίας

3.Δεκεμβρίου.2022 - Αντώνης Γιαννακός ...

16.Νοεμβρίου.2022 - Ιωάννης Παπαλαζάρου ...

3.Νοεμβρίου.2022 - Χαρούλα Αποστολίδου ...

7.Μαΐου.2022 - Η Πράσινη Νεράιδα ...

Παρουσίαση βιβλίου της Ιωάννας Αμπατζή "Αψεντι-Η Πράσινη Νεράιδα"

Το βιβλίο παρουσιάζεται δια ζώσης το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 και ώρα 7:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Βαρόσι Έδεσσας,Μια ιστορία γεμάτη ...

Πληροφορίες στο email: megasalexandrosedessas@gmail.com

28.Μαρ.2021 - Το Χιόνι των Αγράφων ...

Παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη Το Χιόνι των Αγράφων

Το βιβλίο παρουσιάζεται δια ζώσης την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 και ώρα 7:30 στο Παλιό Παρθεναγωγείο στο Βαρόσι Έδεσσας,Μια συγκλονιστική ιστορία ...

Πληροφορίες στο email: megasalexandrosedessas@gmail.com


8.Νοε.2021 - Παραμύθια από την Έδεσσα ...

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ η βιβλιοπαρουσίαση «Παραμύθια από την Έδεσσα και την περιοχή της»

Το βιβλίο «Παραμύθια από την Έδεσσα και την περιοχή της» (εκδ. Φ.Σ.Ε.''Μ. Αλέξανδρος'' - Δημ. Κοινωφελής Επιχείρηση Δ. Έδεσσας, Έδεσσα 2021), εκτύπωση: Βαγουρδής, παρουσιαζεται  το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19:00, Η εικονογράφηση του βιβλίου από τον ζωγράφο Ιωάννη Α.Πρώιο. Η έκθεση έργων του εικαστικού Ιωάννη Α. Πρώιου θα λειτουργεί από τις 6 έως τις 14 Νοεμβρίου 2021, καθημερινά τις ώρες: 17:00 – 21:00, Σάββατο – Κυριακή: 10.30-13:00. 

Πληροφορίες στο email: megasalexandrosedessas@gmail.com


Παραμύθια από την Έδεσσα ...

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ η βιβλιοπαρουσίαση

«Παραμύθια από την Έδεσσα και την περιοχή της»

Το βιβλίο «Παραμύθια από την Έδεσσα και την περιοχή της» (εκδ. Φ.Σ.Ε.''Μ. Αλέξανδρος'' - Δημ. Κοινωφελής Επιχείρηση Δ. Έδεσσας, Έδεσσα 2021), εκτύπωση: Βαγουρδής, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19:00, ΜΟΝΟ μέσω του youtube , λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.

https://youtu.be/w8HIpDqZQXk 

Η έκθεση ζωγραφικής των εικόνων του βιβλίου από τον ζωγράφο Ιωάννη Α. Πρώιο θα λειτουργεί κανονικά, τηρουμένων όλων των υγειονομικών διατάξεων κατά της πανδημίας.

Προλογίζει ο Γιάννης Χατζηπέγιου, Πρόεδρος Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

-Καίτη Τζώγα - Βέττα, καθηγ.αγγλ. φιλολογίας, συγγραφέας

-Αίγλη Μπρούσκου, κοινωνική ανθρωπολόγος, συγγραφέας

-Ιωάννης Α.Πρώιος, ζωγράφος.

Παραμύθια από το βιβλίο διαβάζει η Μαρία Κρεμμύδα, θεατρολόγος.

Η καταγραφή των παραμυθιών έγινε από την κ.Καίτη Τζώγα - Βέττα. Το επίμετρο - κατάταξη των παραμυθιών κατά ATU (διεθνής κατάλογος παραμυθιών) έγινε από την κ.Αίγλη Μπρούσκου. Η εικονογράφηση του βιβλίου από τον ζωγράφο Ιωάννη Α.Πρώιο.

Η έκθεση έργων του εικαστικού Ιωάννη Α. Πρώιου θα λειτουργεί από τις 6 έως τις 14 Νοεμβρίου 2021, καθημερινά τις ώρες: 17:00 – 21:00, Σάββατο – Κυριακή: 10.30-13:00.

Το κανάλι του Συλλόγου:

https://www.youtube.com/channel/UCt2zfOo_jWLyRyBK8aOJx0Q

Η σελίδα στο facebook:

https://www.facebook.com/groups/17467352079

Πληροφορίες στο email: megasalexandrosedessas@gmail.com


15.Ιαν.2020 - Γ.Μαυρίδης, Κι όμως νικήσαμε

Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Έδεσσας ήταν ασφυκτικά γεμάτη από νωρίς την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, το απόγευμα. Το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίδη αποτυπώνει με τον πιο ειλικρινή και λιτό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των απλών Ελλήνων, το πνεύμα της Αντίστασης, όλων όσοι διαχρονικά εμπνεόμενοι από τα ιδανικά του Δημοκρατικού Πατριωτισμού, αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στην ανηθικότητα του πεπρωμένου, παραμένοντας όρθιοι, παρ’ όλα αυτά. 

Κι όμως νικήσαμε ...

«Και όμως …νικήσαμε» σε μια κατάμεστη αίθουσα, με πολύ συγκίνηση!

Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Έδεσσας ήταν ασφυκτικά γεμάτη από νωρίς την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, το απόγευμα. Το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίδη έρχεται να σταθεί αρωγός στα βάσανα και τη θλίψη του, καθώς αποτυπώνει με τον πιο ειλικρινή και λιτό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των απλών Ελλήνων, το πνεύμα της Αντίστασης, όλων όσοι διαχρονικά εμπνεόμενοι από τα ιδανικά του Δημοκρατικού Πατριωτισμού, αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στην ανηθικότητα του πεπρωμένου, παραμένοντας όρθιοι, παρ’ όλα αυτά.

Ο κ. Άκης Αναστασίου, φυσικός, αναφέρθηκε στο πιστεύω της οικογένειας Μαυρίδη ότι “η ζωή έχει νόημα μόνο σε συνθήκες δημοκρατίας και ελευθερίας”. Ο κ. Αναστασίου, βουρκώνοντας αρκετές φορές, σταματούσε το λόγο του, με το κοινό φανερά συγκινημένο να χειροκροτεί.

Ο κ. Δημήτρης Βάλτσης, δάσκαλος, αναφέρθηκε, στα σημεία εκείνα που περιγράφουν την ζωή του κ. Γ. Μαυρίδη στην Έδεσσα, στα μαθητικά του χρόνια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο (δίπλα στο τζαμί) και στον αγώνα που έδωσε για την επιβίωση. Στο μεστό λόγο του κ.Βάλτση υπογραμμίστηκαν και πραγματολογικά στοιχεία της πόλης της Έδεσσας σε μια εποχή πολύ δύσκολη για όλη την Ελλάδα.

Αποσπάσματα από το βιβλίο, με ξεχωριστά εύγλωττο τρόπο, απέδωσε ο κ. Χριστόδουλος Φανιόπουλος, εκπαιδευτικός.

«Προσπάθησα να καταγράψω την ιστορία της οικογένειας μου, με όσο πιο αντικειμενικό τρόπο μπορούσα, αφού οι πληγές από τα γεγονότα είναι χαραγμένα βαθιά», εξομολογήθηκε ο συγγραφέας Γιώργος Μαυρίδης. Ο ίδιος εξήγησε ότι στους λόγους συγγραφής του βιβλίου είναι ότι έχει πλαστογραφηθεί η οικογενειακή του ιστορία, οι συνθήκες εκτέλεσης του ήρωα πατέρα του, για να περιγραφούν οι διωγμοί, οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια της μητέρας του και για να διδαχθούν τα παιδιά και τα εγγόνια. Ο κ. Μαυρίδης σημείωσε τα λόγια του Τσέχου συγγραφέα Μίλαν Κούντερα: “Η πάλη των ανθρώπων εναντίον της εξουσίας είναι πάλη εναντίον της λήθης”.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, που βίωσε τη μέθεξη με την ιστορία της οικογένειας του κ. Μαυρίδη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί φίλοι του Συλλόγου, φίλοι του κ. Μαυρίδη (από την Καλλίπολη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας), που υπομονετικά και όρθιοι παρακολούθησαν μέχρι το τέλος την εκδήλωση. Μεταξύ αυτών ο πρώην Δήμαρχος Σκύδρας κ. Γ. Χοϊδης αλλά και η νυν Δήμαρχος κ. Κ. Ιγνατιάδου.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Το βιβλίο του Γιώργου Μαυρίδη με τίτλο «Και όμως …νικήσαμε» (εκδόσεις Στοχαστής) όχι μόνο αξίζει, αλλά και πρέπει να διαβαστεί ως άμεση πηγή και αυθεντική ιστορική μαρτυρία που δικαιωματικά αποτελεί μέρος της ιστορίας της πόλης της Έδεσσας αλλά και της πατρίδας μας.

30.Οκτ.2019 - Γ.Στασινάκης, Εκδήλωση Ν.Καζαντζάκη 

Εκδήλωση για την ελληνικότητα και την οικουμενικότητα του σπουδαίου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη διοργανώσε ο Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος» σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:30, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου (Βαρόσι, Έδεσσα). 

«Ο Καζαντζάκης και η πολιτική», «Καζαντζάκης-Ζορμπάς, Μια αληθινή φιλία»


Τα βιβλία «Ο Καζαντζάκης και η πολιτική» (Εκδ.Καστανιώτη) και «Καζαντζάκης-Ζορμπάς, Μια αληθινή φιλία» (Εκδ. Καστανιώτη) θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας κ.Γιώργος Στασινάκης και ο Ευάγγελος Κυριακού Μέλος της ΔΕΦΝΚ και του ΦΣΕ Μ.Αλέξανδρος.  Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Έδεσσας και της ΔΗ.ΚΕ.ΔΕ.


«Ο Καζαντζάκης και η πολιτική» (Εκδόσεις Καστανιώτης, Αθήνα 2019). Δοκίμια.

Επιμέλεια: Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Νίκος Χρυσός, Γράφουν: Peter Bien, Αθηνά Βουγιούκα, Κωνσταντίνος A. Δημάδης, Σήφης Μιχελογιάννης, Μιχάλης Πάτσης, Γιώργος Ρωμαίος, Φωτεινή Τομαή, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Νίκος Χρυσός, Νίκος Ψιλάκης

Πρόλογος: Έρη Σταυροπούλου


Λίγα λόγια για το βιβλίο:  Στον συλλογικό αυτό τόμο μελετάται για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την πολιτική. Πανεπιστημιακοί, ειδικοί ερευνητές του έργου του, πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ποικίλες πτυχές αυτής της σχέσης μέσα από πρωτότυπη έρευνα, που φέρνει στο φως άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά στοιχεία. Εξετάζονται η εξέλιξη και το βάθος της πολιτικής σκέψης του Καζαντζάκη, οι δεσμοί του με τις μεγάλες ιδεολογίες –ιδιαίτερα με τον κομμουνισμό και τον φασισμό–, η ενεργή πολιτική του δράση (οι σχέσεις του με τα πολιτικά κόμματα και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, ο ρόλος του στον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου, η ιδεολογική του στροφή προς την αφρικανική Ήπειρο και οι αγώνες του για τη στήριξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου), καθώς και οι συνέπειες της πολιτικής του τοποθέτησης (στάση των διανοουμένων της Αριστεράς απέναντί του, δυσμενής αντιμετώπιση από τις επίσημες ελληνικές αρχές, αστυνομική επιτήρηση, απέλαση από τη Μεγάλη Βρετανία). Έτσι, βάσει της θεματικής του, το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους ερευνητές αλλά και σε κάθε αναγνώστη του Καζαντζάκη. Καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και διανοητή, ανασυνθέτοντας με λόγο και αντίλογο την πολιτική του σκέψη και δράση, που είχε τόσο αποφασιστική επίπτωση στη ζωή και στο έργο του. 

«Καζαντζάκης-Ζορμπάς, Μια αληθινή φιλία» - Γιώργος Στασινάκης (Εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2017), Μαρτυρία-Βιογραφία, Εισαγωγή: Θανάσης Αγαθός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Στο βιβλίο αυτό ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, πραγματεύεται τη σχέση Καζαντζάκη – Ζορμπά, την ιστορία μιας αληθινής φιλίας. Εξήντα χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη, και ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα, παρουσιάζονται άγνωστα στοιχεία για τον θρυλικό Γιώργη Ζορμπά (που έγινε Αλέξης Ζορμπάς στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά): η γέννησή του στη Μακεδονία, τα ταξίδια και οι περιπέτειές του, η ταφή στα Σκόπια… Επίσης έρχονται στο φως στοιχεία για τη σχέση του με τον Καζαντζάκη, όπως η γνωριμία τους στο Άγιον Όρος, η εκμετάλλευση ενός λιγνιτωρυχείου στη Μεσσηνιακή Μάνη, ο επαναπατρισμός Ελλήνων από τον Καύκασο κ.ά.

Η φιλία τους ήταν βαθιά και αληθινή. Ο Ζορμπάς ανέφερε: «Αφεντικό, άνθρωπο δεν αγάπησα σαν εσένα». Και ο Καζαντζάκης έγραψε: «Αν ήθελα να ξεχωρίσω ποιοι άνθρωποι αφήκαν βαθύτερα τ’ αχνάρια τους στη ψυχή μου, ίσως να ξεχώριζα τον Όμηρο, το Βούδα, το Νίτσε, τον Μπέρξονα και το Ζορμπά [...] Ο Ζορμπάς μ’ έμαθε ν’ αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο».

Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Στις 31 Δεκεμβρίου 1988 ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με πρωτοβουλία και παρουσία της Ελένης Καζαντζάκη και του Γιώργου Ανεμογιάννη (του ιδρυτή του Μουσείου Καζαντζάκη), η Εταιρεία, ένα ανεξάρτητο διεθνές πολιτισμικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως αποκλειστικό σκοπό την προβολή και προώθηση του έργου του μεγάλου Κρητικού. 31 χρόνια τώρα η Εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο που αποσκοπεί, με διαλέξεις, εκθέσεις, δημοσιεύσεις και ταξίδια, να αναδείξει την αληθινή φιλία που συνέδεσε τις δύο αυτές ξεχωριστές προσωπικότητες: του Καζαντζάκη και του Ζορμπά. 

5.Νοε.2016 - Μάρκος Μέσκος, Εν Βοδενοίς

Σε μια κατάμεστη (και με ορθίους) από φίλους του Μ.Μέσκου και του έργου του πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας,  η εκδήλωση «Μάρκος Μέσκος, 60 χρόνια στη λογοτεχνία», που διοργάνωσε ο Φ.Σ.Ε. Μέγας Αλέξανδρος, υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας και με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας. 

Μάρκος Μέσκος, 60 χρόνια στη λογοτεχνία

Σε μια κατάμεστη (και με ορθίους) από φίλους του Μ.Μέσκου και του έργου του πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στο Παρθεναγωγείο της Έδεσσας,  η εκδήλωση «Μάρκος Μέσκος, 60 χρόνια στη λογοτεχνία», που διοργάνωσε ο Φ.Σ.Ε. Μέγας Αλέξανδρος, υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας και με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας.

Οι ομιλητές : Θωμάς Ιωάννου, ποιητής  - Αποστολία Μαλαδάκη, φιλόλογος - Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής - Βασίλης Παπάς, ποιητής- μίλησαν για την ποίηση και τα έργα του Μάρκου Μέσκου.  Ο ηθοποιός Γιάννης Θωμάς απέδωσε με ξεχωριστό τρόπο και ύφος χαρακτηριστικά ποιήματα του Εδεσσαίου συγγραφέα. Ο τιμώμενος διάβασε ένα κείμενο-χαιρετισμό, αναφερόμενος στο νέο του βιβλίο «Εν Βοδενοίς-Κείμενα εκτός εμπορίου από την ενδοχώρα της Έδεσσας».

Ο Δήμαρχος Έδεσσας,  μίλησε από καρδιάς στο χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του Φ.Σ. Γιάννης Χατζηπέγιου αναφέρθηκε στην πορεία εργασιών του κτιρίου του Μ.Αλεξάνδρου και στο βιογραφικό του Μάρκου Μέσκου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση  τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιάννου στον Μάρκο Μέσκο. Ακολούθως  ο ποιητής υπέγραψε το βιβλίο του.

Το νέο βιβλίο παρουσίασε ο Θ.Σαρηγκιόλης, όπου πολλά ιστορικά στοιχεία και πρόσωπα ξετυλίγονται στις σελίδες του. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας Φίλιππος Γκιούρος, η Αντιδήμαρχος Μαρία Βλάχου Κατσάρα, ο Πρόεδρος του ΕΥΖΗΝ Δημήτρης Γιώγας.

Μέχρι την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, τις ώρες 5-8 μ.μ., στο Παρθεναγωγείο  θα λειτουργεί έκθεση έργων ζωγραφικής του Μάρκου Μέσκου.